vineri, 10 august 2012

Cum se vorbeste la microfon :)

1. Lasati intotdeauna 1 secunda intre apasarea butonului PTT si inceputul vorbirii. Este cea mai des intalnita eroare: sa apesi PTT atunci cand 'iti vine sa vorbesti'; exista o latenta cumulata intre intentia de a vorbi si comanda data muschilor mainii, intre apasarea PTT si stabilizarea frecventei la emisie; intre receptionarea semnalului si deschiderea squelch-ului la corespondent; intre auzirea primelor cuvinte si intelegerea lor. Rezultatul este ca prima propozitie se aude fara unul sau mai multe cuvinte.

2. Primele cuvinte rostite e bine sa fie 'de deschidere', fara importanta majora, tocmai pentru ca pot fi ratate usor.

3. Distanta optima fata de microfon este de ~10cm. O distanta mai mica cu siguranta va 'coplesi' microfonul si va duce la aparitia distorsiunilor; o distanta mai mare va permite zgomotului ambiental sa intre in competitie cu propria voce.

4. Incercati sa vorbiti cu un volum constant, evitand extremele (exclamatii entuziaste, soptit). Scopul este obtinerea unei modulatii optime care garanteaza un maxim de inteligibilitate la receptie.

5. Vorbiti rar, clar, incercand sa rostiti toate literele unui cuvant, chiar daca aveti impresia ca 'vorbiti pt. prosti'.

6. La sfarsitul mesajului, lasati sa treaca inca o secunda inainte de ridicarea degetului de pe PTT, din aceleasi considerente ca la pct. 1. Din pacate, e aproape o regula ca ultimul cuvant sa nu se mai auda: lumea se grabeste sa 'scape' si inchide emisia inainte de a termina de vorbit.

7. Este indicat ca microfonul sa fie tinut usor in lateral 

Un comentariu: