vineri, 10 august 2012

Statia CB - principalele functii si descrierea lor

FUNCTIA SQUELCH
Permite suprimarea zgomotelor de fond nedorite ce pot aparea in absenta semnalelor de comunicare. Se regleaza rotind butonul SQ in sensul acelor de ceas. Necesita reglaj fin deoarece prin rotirea progresiva a acestui buton numai zgomotele foarte puternice vor fi redat. Veti auzi sqelch reglat mai "sus" sau mai "jos". Mai sus inseamna ca se vor auzi doar transmisii suficient de puternice. Mai "jos" inseamna ca se vor auzi statiile mai indepartate dar si eventuale paraieli si interferente. Exista statii cu squelch automat "Automatic Squelch Control", un artificiu care seteaza de fapt sqelch-ul la o valoare prestabilita din fabrica. ASC-ul evalueaza continuu si automat receptia semnalului si existenta zgomotului de fond (vezi mai jos).

ASC
Setare ce elimina in mod automat zgomotele nedorite prin filtrarea semnalelor de slaba calitate si redarea celor mai puternice si clare. 

BUTONUL MODE
Folosiţi acest buton pentru selectarea: AM,FM,LSB sau USB.
Modul trebuie să corespundă cu cel al persoanei cu care comunicaţi.

FUNCTIA RF GAIN
Această funcţie se foloseşte pentru ajustarea sensibilităţii, la recepţie. Pentru convorbiri pe distanţe foarte mari RF GAIN trebuie setat la maxim. Deasemenea RF GAIN se poate utiliza pentru reducerea distorsiunilor atunci când corespondentul se află aproape şi nu are funcţia de RF POWER.
Setarea normală a acestui buton este la maximum in sensul acelor de ceas.

FUNCŢIA MIC GAIN
a) se foloseşte pentru reglarea sensibilităţii microfonului .
b) Se foloseşte şi pentru ajustarea volumului functiei PUBLIC ADDRESS

FUNCŢIA CLARIFIER
Această funcţie permite deviaţia frecvenţei în LSB/USB pentru a îmbunătăţi calitatea vocii corespondentului Dvs. Vă permite o modificare în limita a 2 Khz faţă de frecvenţa de referinţă.

FUNCŢIA SWR/CAL
Se foloseşte pentru calibrarea Raportului Undei Reflectate la montarea antenei.

FUNCŢIA HI-CUT
Reduce interferenţele la frecvenţe înalte. Folosirea acestei funcţii depinde de condiţiile de recepţie.

FUNCŢIA NB/ANL
Funcţie pentru filtrarea zgomotului strident şi a anumitor interferenţe.

Functia VOX
Functia VOX permite comunicarea prin statie fara a mai apasa pe clapeta de PTT (apasa si vorbeste) de la microfon un fel de "hands free".

FUNCŢIA ROGER BEEP
Când terminaţi de vorbit şi eliberaţi butonul de pe microfon PTT („apasă pentru a vorbi”) permiţându-i corespondentului să vă raspundă, un sunet (beep) se va auzi.
Emiţătoarele-receptoare de tip CB funcţionează în sistem simplex, insemnând că nu puteţi vorbi şi asculta în acelaşi timp (aşa cum se procedează la telefon de exemplu). Se obişnuia să se folosească cuvântul ROGER pentru a indica interlocutorului că aţi încheiat de vorbit şi că poate continua convorbirea. Cuvântul ROGER a fost înlocuit treptat cu un sunet (beep) cunoscut ca Roger Beep.

FUNCŢIA PA (Public Address)
La emiţătorul–receptor CB ce are functia PA poate fi conectat un difuzor extern la intrarea situată pe panoul posterior PA. Prin apăsarea tastei PA mesajul transmis la microfon va fi direcţionat către difuzorul extern şi va fi amplificat.

FUNCŢIA DW (Dual Watch)
Această funcţie vă permite să urmăriţi un canal concomitent cu canalul pe care îl folosiţi la un moment dat. Aparatul baleiază între cele două canale (1 secundă pentru fiecare canal) şi se opreşte pe canalul unde detectează semnal. Funcţia DW se reactivează la momentul încheierii semnalului.

AFIŞAJUL PRIN S-metru
Indică nivelul puterii de emisie sau recepţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu